‘Valse id-kaart glipt door talloze controles’

Legitimatiebewijzen worden niet of nauwelijks goed gecontroleerd. Dat schrijft de website nu.nl maandag op basis van onderzoek door journalist Brenno de Winter. De valse id-kaart die hij in elkaar knutselde werd geaccepteerd bij onder meer ministeries, de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst en een stembureau voor de Kamerverkiezingen.

De Winter gebruikt sinds januari een vals, Duits ogend legitimatiebewijs voor alle instanties waar hij zich moest identificeren. De kaart bevatte echte gegevens, maar ook een aantal aanwijzingen dat de kaart vals is, zoals het pseudoniem Bigwobber. De kaart werd geen enkele keer geweigerd.

Ook door het Korps Landelijke Politiediensten en politiekorps Haaglanden werd de kaart geaccepteerd. Tijdens een bezoek aan het Koninklijk Huis struikelde de marechaussee evenmin over de valse legitimatie. Ook kreeg hij met de valse pas een postpakketje mee, en werd de kaart geaccepteerd door verschillende hotels.

De Christen-Unie zegt in een reactie aan nu.nl het ‘onacceptabel te vinden dat de beveiliging op zo veel plaatsen heeft gefaald’. De partij wil naar aanleiding van het onderzoek minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op het matje roepen.

24 september 2012, 09:06
©novum