Rutte: gesprekken buitengewoon nuttig

Het is ‘buitengewoon nuttig’ dat de onderhandelaars aan de formatietafel maandagochtend zijn bijgepraat door financieel-economische deskundigen. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte gezegd na afloop van het gesprek.

“We hebben goede gesprekken gehad, over zaken als de overheidsfinanciën en Europa”, zei Rutte. Hij gaf toe dat hij weinig nieuws heeft gehoord. “Veel van deze zaken zijn natuurlijk bekend, bij ons en ook bij de PvdA, maar het is wel goed om alle ontwikkelingen in samenhang te bekijken.”

Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom lieten zich bijpraten door demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau en de topambtenaar Richard van Zwol, voorzitter van de studiegroep begrotingsruimte.

Knot zei na afloop dat een aantal ‘brede onderwerpen’ was besproken, zoals de economische ontwikkelingen in Nederland en Europa, mogelijke bezuinigingsmaatregelen en het tempo waarin die moeten worden doorgevoerd. “We hebben een aantal dingen geschetst. Het is nu aan de onderhandelaars om knopen door te hakken.”

Teulings zei dat er vooral over de economische problemen is gesproken. Hij zei echter ook wat lichtpuntjes te zien, met name in Europa. Teulings verwacht dat pijnlijke maatregelen noodzakelijk kunnen zijn, maar denkt ook dat het voor opluchting kan zorgen als daar helderheid over komt.

Het is maandag de tweede dag dat PvdA en VVD onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Vrijdag waren de eerste besprekingen. Toen werden vooral werkafspraken gemaakt. Het idee achter het gezamenlijke gesprek met de financiële deskundigen is dat alle onderhandelaars dan over dezelfde informatie beschikken.

Bij de onderhandelingen wordt Rutte bijgestaan door fractiegenoot Stef Blok. Samsom heeft Kamerlid Jeroen Dijsselbloem meegenomen naar de onderhandelingstafel

24 september 2012, 14:44
©novum

.