‘Lichtpunt voor diabetespatiënten’

Met een vrij eenvoudige ingreep kunnen amputaties bij diabetespatiënten in de toekomst mogelijk worden voorkomen. Dat verwacht hoogleraar Henk Coert, afdelingshoofd Plastische Chirurgie UMC Utrecht. Door een beknelde zenuw in de enkel van diabetespatiënten los te maken, wordt het ontstaan van bijvoorbeeld wonden aan tenen en daarop volgende amputaties van voeten en onderbenen waarschijnlijk tegengegaan.

Samen met de Amerikaanse plastisch chirurg Lee Dellon van het Johns Hopkins Hospital in Baltimore, is Coert op het spoor van deze mogelijkheid gekomen.

Naar verwachting heeft 7 procent van de wereldbevolking in 2035 suikerziekte, aldus het UMC. In Nederland loopt dat aantal de komende twintig jaar op tot anderhalf miljoen. Bijna de helft van hen heeft volgens een woordvoerder last van beknelde zenuwen, zowel in handen als in voeten, waardoor zweren, wonden en infecties in de voet kunnen ontstaan en soms amputatie nodig is.

Coert wil na de zomer beginnen met een groot onderzoek naar diabetici bij wie een beknelde zenuw is losgemaakt.

20-04-2017 © ANP / Demet TV