Lintjesregen daalt neer op 2818 mensen

In totaal 2818 mensen ontvangen dit jaar een onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander. De koninklijke eer gaat naar 1004 vrouwen en 1814 mannen. Dat zijn iets meer onderscheidingen – 63 – dan vorig jaar. De afgelopen jaren was er sprake van een dalend aantal lintjes.

Elf mensen – negen mannen en twee vrouwen – zijn onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze onderscheiding is voor mensen die als individu bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard hebben verricht voor de samenleving. De betrokkenen zijn allen benoemd tot Ridder.

Verreweg de meeste onderscheidingen – 2807 – zijn in de Orde van Oranje-Nassau. De meesten (2475 mensen) zijn benoemd tot Lid. De overige 332 personen kregen de hogere graad van Ridder of Officier. Verreweg de meesten zijn koninklijk geëerd vanwege hun opmerkelijke inzet en verdiensten als vrijwilliger.

Nederlandse Antillen

Op de Nederlandse Antillen ontvangen 31 mensen een onderscheiding: dertien personen op Aruba, tien op Curaçao, vijf op Bonaire en drie op Sint-Maarten.

De oudste gedecoreerde is de 99-jarige mevrouw Neeltje de Groot uit Sliedrecht. Zij is sinds 1936 actief als soldaat bij het Leger des Heils in Amsterdam, Hoorn en nu nog steeds in Gorinchem. De jongste met een lintje dit jaar is fietscrosser Raymon van der Biezen (30) uit Heesch. Hij is meervoudig Nederlands kampioen en zet zich op veel manieren in om zijn sport te promoten, onder meer bij de jeugd.

Aanmerking

Iemand komt alleen in aanmerking voor een onderscheiding als die door iemand anders is aangevraagd bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag door naar de commissaris van de Koning, waarna die terechtkomt bij de Kanselarij der Nederlandse Orden. Daarna neemt de betrokken minister een besluit over het advies en ondertekent de koning handmatig elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Niet alle aanvragen komen er doorgaans doorheen. Van alle 3177 voordrachten dit jaar zijn er 359 afgekeurd. Dat is 11 procent van het totaal bij de lintjesregen, zo meldt de kanselarij.

26-04-2017 © ANP / Demet TV