Turkije rapporteur: ‘Turkije niet in EU met nieuwe grondwet’

Turkije kan geen lid worden van de Europese Unie als het land de in een referendum goedgekeurde grondwetswijzigingen doorvoert. De EU-leiders moeten de toetredingsonderhandelingen officieel opschorten zodra de nieuwe grondwet, waardoor president Erdogan veel meer macht krijgt, van kracht wordt.

Dat stelt EU-parlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA). Zij presenteert woensdag haar jaarlijkse rapport over Turkije.

Het heeft volgens haar ,,geen nut’’ meer verder te praten met de Turkse regering over integratie in de EU. Piri waarschuwt wel dat de miljoenen Turken die de Europese waarden wel delen niet moeten worden afgeserveerd. ,,De 600 miljoen euro per jaar die vrijkomt als de onderhandelingen worden opgeschort, moet worden ingezet om daaraan invulling te geven.”

Couppoging

Het parlement riep eerder al op de gesprekken tijdelijk te staken vanwege de repressie na de couppoging van afgelopen zomer.

De Europese Commissie riep bij monde van commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) maandag op de relatie met Turkije anders vorm te geven. Hij pleitte voor uitbreiding van de al bestaande douane-unie met Turkije. Piri steunt die benadering in haar rapport, dat naar verwachting wordt overgenomen door het parlement.

Opschorten

De EU-lidstaten zijn vooralsnog niet voor het opschorten van de toetredingsgesprekken. Tot nu toe pleitte alleen Oostenrijk daarvoor. 

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vrijdag en zaterdag informeel bijeen op Malta, onder meer om deze kwestie te bespreken. Zij gaven eerder wel aan dat Turkije zijn perspectief op lidmaatschap zou verliezen als Erdogan werk maakt van de herinvoering van de doodstraf.

26-04-2017 © ANP / Demet TV