Internationale drugs- en witwasbende opgerold

Bij een grootscheepse actie hebben de Nederlandse, Belgische en Marokkaanse politie dinsdag een bende opgerold die zich bezighield met hasjtransporten en witwaspraktijken. In Nederland werden twee verdachten opgepakt, onder wie een 26-jarige eigenaar van een coffeeshop in Culemborg. Die moet nu direct dicht.

Behalve de coffeeshopeigenaar werd een 41-jarige man uit Amsterdam gearresteerd. In totaal worden dinsdag door de Nederlandse politie twaalf panden doorzocht. Ook de Belgische politie is in touw. In onder meer in Luik werden vijftien personen opgepakt, en 25 panden worden doorzocht. Ook in Marokko worden dinsdag panden doorzocht.

Het geld dat met de drugstransporten werd verdiend zou in het Noord-Afrikaanse land zijn belegd in panden, appartementencomplexen, horecagelegenheden en bouwgronden. De politie verwacht met Marokkaanse hulp beslag te kunnen leggen op de miljoenen euro’s die vermoedelijk zijn verdiend met de criminele activiteiten.

Het onderzoek naar de bende begon in België. De autoriteiten daar hadden de bende al een tijdje in het vizier. Omdat de hoofdverdachten in Nederland en België bleken te wonen, werd de Nederlandse politie ingeschakeld. Bij het Nederlandse onderzoek kwam Marokko in beeld.

25 september 2012, 13:47
©novum