PVV valt Arib aan op nationaliteit

De PVV wil niet dat PvdA-Kamerlid Khadija Arib voorzitter van de Tweede Kamer wordt, omdat zij behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft. “Nederland kan geen Marokkaan als Kamervoorzitter hebben”, zei PVV-Kamerlid Louis Bontes dinsdag tijdens het debat over de verkiezing van een nieuwe Kamervoorzitter.

Volgens de PVV kunnen mensen met een dubbele nationaliteit geen politieke functie bekleden, omdat hun loyaliteit aan Nederland niet vaststaat. De PVV viel Arib in 2007 ook al hard aan, nadat ze zitting bleek te hebben in een adviesraad van de Marokkaanse staat.

De PvdA maakte bezwaar tegen de aanval op Arib. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen zei er moeite mee te hebben dat de loyaliteit van Arib, Kamerlid sinds 1998, in twijfel wordt getrokken. “Nederlander ben je ongeacht waar je vandaan komt, het gaat om je bijdrage”, zei Heijnen. Een groot deel van de Kamer viel hem bij door op de bankjes te roffelen.

Behalve Arib zijn Gerard Schouw (D66) en Anouchka van Miltenburg (VVD) kandidaat voor het voorzitterschap. Voordat de Kamer stemt, moeten de drie kandidaten vragen van alle fracties beantwoorden. De vragen gaan onder meer over hoe kandidaten willen omgaan met de vele spoeddebatten die worden aangevraagd en de verruwing van het taalgebruik in de Tweede Kamer.

25 september 2012, 16:34
© Demet TV