Of nieuwe hoofdstukken in overleg EU, of ieder zijn eigen weg

De Turkse president Erdogan staat erop dat de Europese Unie nieuwe hoofdstukken opent in het toetredingsoverleg met Turkije. Doet de EU dit niet, dan valt er niets meer te bespreken en gaat iedereen zijn eigen weg op. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag.

Erdogan reageerde op uitlatingen van eurocommissaris Johannes Hahn, die gaat over toetredingszaken. Hahn zei dat Turkije onder Erdogan de EU de rug heeft toegekeerd.

,,Van nu af aan is er geen andere optie dan de hoofdstukken te openen die jullie nog niet geopend hebben, doen jullie dat niet, dan gaat ieder zijn eigen weg op”, zei Erdogan tijdens een ceremonie rond zijn hernieuwde lidmaatschap van de AK-partij.

De hoofdstukken verwijzen naar beleidsgebieden waarin Turkije de Europese regels moet overnemen. In het toetredingsoverleg zijn 35 hoofdstukken benoemd, waarvan sinds de gesprekken in 2005 begonnen er  zestien zijn geopend en één is afgesloten.

02-05-2017 © ANP / Demet TV