CNN: ‘Vertaalster FBI trouwt met IS-terrorist’

Een Amerikaanse vertaalster die met de hoogste betrouwbaarheidsverklaring van de FBI op zak naar Syrië ging in 2014, is daar getrouwd met een internationaal bekend lid van Islamitische Staat. Dat heeft CNN maandag onthuld, verwijzend naar een rapport van een federale rechtbank.

Daniele Greene was gecontracteerd om te helpen bij het onderzoek naar de handel en wandel van de geradicaliseerde Duitser Denis Cuspert. In eigen land genoot die bekendheid als rapper Deso Dogg, in Syrië als Abu Talha al-Almani, fan van Osama bin Laden. In plaats van tolk te spelen, loog Greene tegen de FBI en ging naar haar nieuwe echtgenoot om hem te waarschuwen dat hij werd gezocht.

Greene kreeg een paar weken later al spijt van haar overhaaste huwelijk en vluchtte. Terug in de VS bekende ze schuld en kreeg twee jaar gevangenisstraf. Ze kwam vorig jaar vrij. Haar verhaal, dat nooit naar buiten is gebracht, blijft hoe dan ook pijnlijk voor de Amerikaanse inlichtingendienst, die zich ten doel heeft gesteld IS-sympathisanten in het land met wortel en tak uit te roeien. Welke verbeteringen inmiddels zijn doorgevoerd kreeg CNN niet te horen van de FBI.

02-05-2017 © ANP