Reacties op vastlopen kabinetsformatie

Na de bekendmaking van het vastlopen van de kabinetsformatie, reageren politici en organisaties:

PVV-leider Geert Wilders noemt het goed nieuws dat maandag de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn beëindigd. Op Twitter meldt hij: ,,Zeer goed nieuws. Geen GroenLinks”. Wilders laat verder weten dat ,,de PVV als tweede partij van Nederland volledig beschikbaar is”.

De PvdA eist duidelijkheid. Dat benadrukte PvdA-leider Lodewijk Asscher. ,,De polarisatie in de samenleving, de onzekerheid op de arbeidsmarkt en de noodzaak van een socialere economie vergen antwoorden van een nieuw kabinet. Daarom is het belangrijk dat de onderhandelaars na twee maanden eerlijk aangeven waarom het niet lukte”, aldus Asscher. Dat moet meer zijn dan de woorden ,,teleurstelling” en ,,migratie”, zei de PvdA-voorman, verwijzend naar de uitspraken van de vier partijen.

Hij wil dat in het verslag van de informateur en in het daarop volgende kamerdebat duidelijkheid wordt verschaft aan Nederland.

Emile Roemer, fractieleider van de SP: ,,De formatie is geklapt. Gezien de enorme verschillen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is dat geen verrassing. Wel moet snel duidelijk worden waarom het mis is gegaan en door wie. Uitleg van Schippers en een snel debat is nodig. Een nieuwe onderhandelingsronde komt eraan, en dat kan lang duren. Wat mij betreft gaan we niet zitten wachten maar juist nu snel aan de slag om acute problemen van mensen aan te pakken.”

ChristenUnie

Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie: ,,De onderhandelingen zijn mislukt. Het verslag van de informateur en een debat daarover zullen nodig zijn om te weten te komen waarom.”

SGP-voorman Kees van der Staaij is niet verbaasd: ,,Het vastlopen van de onderhandelingen is begrijpelijk. Teveel grote verschillen op hoofdonderwerpen. Benieuwd naar eindverslag en hopelijk nu snel debat”, aldus Van der Staaij op Twitter.

Greenpeace

Faiza Oulahsen van de milieuorganisatie Greenpeace: ,,In welke nieuwe samenstelling er nu geformeerd gaat worden, de opgave blijft dezelfde. Linksom of rechtsom moeten de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs worden gehaald. Er is grote steun voor een echt groen regeerakkoord, zowel vanuit de samenleving als vanuit het bedrijfsleven.”

Die brede steun laat volgens Greenpeace zien dat de tijd er echt rijp voor is. ,,Bovendien hebben alle politieke partijen behalve PVV zich destijds gecommitteerd aan Parijs.”

16-05-2017 © ANP / Demet TV