‘Leger had moeten ingrijpen bij rellen Haren’

Het ‘verjaardagsfeestje’ in Haren was vorige week nooit uit de hand gelopen als het leger voortijdig was ingezet. De rellen die ontstonden hadden dan voorkomen kunnen worden. Dat stelt de vereniging van officieren en burgerpersoneel GOV/MHB in een brief aan informateurs Wouter Bos en Henk Kamp.

GOV/MHB hamert er bij de informateurs op dat de veiligheid in Nederland hoog op de politieke agenda moet staan. De vereniging herinnert hen eraan dat de krijgsmacht middelen en mensen heeft om hier mede inhoud aan te geven.

“Vijfduizend militairen staan op afroep van de civiele autoriteiten gereed. In onze beleving had Haren dan ook niet mogen gebeuren”, schrijft de vereniging. “Goede wederzijdse ondersteuning en een goede planning, waar de expertise en de capaciteit van de krijgsmacht had kunnen ondersteunen, zouden dit hebben kunnen voorkomen.”

Als er nog verder wordt bezuinigd bij Defensie kan het leger de veiligheidsdiensten niet meer ondersteunen en kunnen calamiteiten als Haren niet meer het hoofd worden geboden, betoogt de vereniging verder.

27 september 2012, 10:12
©novum