Onderzoek wangedrag bij 2 procent agenten

Vorig jaar zijn 1473 onderzoeken gedaan naar mogelijk wangedrag door politieagenten. Daarop volgde ontslag of voorwaardelijk ontslag voor 126 agenten. Het vaakst gingen agenten in de fout met alcohol- of drugsmisbruik (19), meteen gevolgd door lekken of misbruik van informatie (18). Ongewenste omgangsvormen, intimidatie en discriminatie was 16 keer reden voor maatregelen.

Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigde deze cijfers, die De Telegraaf had opgevraagd. De onderzoeken worden uitgevoerd door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) die elke eenheid heeft. Er lopen nu nog 384 zaken die begonnen in 2016.

Het aantal integriteitsonderzoeken is vorig jaar met 330 gestegen. Dat komt volgens de politie onder meer omdat er nu anders wordt geregistreerd. Voorheen werden alleen de afgeronde zaken geregistreerd, maar nu worden alle begonnen zaken gemeld, aldus de woordvoerder.

In totaal zijn er 65.000 politiemedewerkers.

17-05-2017 © ANP / Demet TV