Druk op Roemer om uitsluiten VVD


In de Tweede Kamer is woensdag druk uitgeoefend op SP-leider Emile Roemer om niet op voorhand de VVD uit te sluiten voor onderhandelingen over een nieuw kabinet. Dat gebeurde in het debat over het stuklopen van de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Volgens Roemer gaat het simpelweg niet werken tussen zijn socialistische SP en de liberale VVD. Hij wil een centrumlinks kabinet zonder de VVD, maar andere partijen vinden het niet realistisch van hem om de grootste partij uit te sluiten.

CDA-leider Sybrand Buma vindt dat de SP wegloopt voor de verkiezingsuitslag. Hij vindt het ,,onbegrijpelijk” dat Roemer al voordat er is gepraat zegt ,,ik doe het niet”. Buma denkt dat er meer overeenkomsten zijn te vinden dan Roemer denkt.

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat een goed politicus altijd een plan-B heeft. ,,Wat is uw plan B?”, vroeg Klaver aan Roemer. Volgens Klaver zou het van ,,moed” getuigen als Roemer het gesprek zou aangaan.

Ook Alexander Pechtold van D66 sprak Roemer aan op het uitsluiten van de liberalen. Volgens hem heeft de SP de afgelopen weken ook weinig gedaan om alsnog een links kabinet te verkennen.

17-05-2017 © ANP / Demet TV