Politie Amsterdam bekijkt toestaan hoofddoek


De Amsterdamse politieleiding overweegt om een hoofddoekje toe te staan voor agentes. Op die manier hoopt de leiding meer allochtone agenten in het korps te krijgen. Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg bracht zijn plan donderdag via het AD naar buiten.

Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten een buitenlandse achtergrond heeft, zodat het korps meer een afspiegeling is van de Amsterdamse maatschappij. Momenteel heeft slechts 18 procent van de Amsterdamse agenten een niet-Nederlandse achtergrond. ,,Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben”, zegt hij.

Politiebond ACP vindt het belangrijk dat wordt nagedacht over manieren om meer diversiteit te krijgen, maar wijst er ook op dat het huidige beleid waarin agenten geen zichtbare symbolen dragen die hun levensovertuiging prijsgeven ,,na zorgvuldige discussie tot stand is gekomen”. ,,Voor ons staat neutraliteit voorop. Maar tegelijkertijd verandert de samenleving ook. Als er andere geluiden zijn, moet je met elkaar de discussie durven aangaan”, reageerde een woordvoerder van de bond.

Reacties

De eerste reacties uit politiek Den Haag waren donderdagochtend kritisch. Dilan Yesilgöz van de VVD vindt hoofddoekjes niet passen bij de rol van de politie. ,,Kom op politie Amsterdam; dit kan echt niet. Scheiding kerk en staat. Houd de politie neutraal”, aldus Yesilgöz. PVV-leider Geert Wilders reageert op Twitter met een enkel woord. ,,Waanzin!” Zijn partij heeft Kamervragen gesteld en wil een debat over de kwestie.

Politiechef Aalbersberg geeft aan dat het al in andere landen gebeurt. ,,In landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore kennen ze al verschillende vormen. Maar als je kijkt naar Frankrijk, Duitsland, Nederland en Scandinavische landen nog niet.”

18-05-2017 © ANP / Demet TV