Nieuwe cao voor geestelijke gezondheidszorg


De geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft een nieuwe cao voor de ongeveer 90.000 werknemers. Werknemers krijgen dit jaar een loonsverhoging van 1,35 procent en nog eens 1,6 procent erbij in 2018. De eindejaarsuitkering gaat in stappen omhoog naar een volledige dertiende maand. Verder zijn afspraken gemaakt over de vermindering van werk- en regeldruk, vergoeding bij onregelmatig werk en over scholingsmogelijkheden.

De onderhandelingen tussen vier vakbonden en GGZ Nederland verliepen stroef. Zo voerden ongeveer 1500 psychiaters in tientallen ggz-instellingen een paar keer actie door zondagsdiensten te draaien, omdat ze het niet eens werden over een pensioenkwestie.

Hun werkgever weigerde het werkgeversdeel van de vrijgevallen pensioenpremie over twee jaren terug te geven. De teruggave over die jaren is niet gelukt, maar nu is afgesproken dat de psychiaters voortaan een structurele compensatie krijgen.

Ook ggz-instellingen die niet zijn aangesloten bij GGZ Nederland vallen onder de cao. Die loopt van 1 maart 2017 tot en met juni 2019.

29-05-2017 © ANP / Demet TV