‘Duitsland verhinderde NAVO-top in Turkije’

Duitsland heeft samen met onder meer Nederland een plan getorpedeerd om een topconferentie van de NAVO in Istanbul te houden. Dit melde de krant Die Welt woensdag. De Turkse president Erdogan heeft het westerse bondgenootschap vorig jaar op de top in Warschau uitgenodigd om naar Turkije te komen.

De Duitse krant berichtte dat Duitsland daar een stokje voor gestoken heeft, omdat Berlijn de Turkse regering die eer niet gunt. Duitsland vreest dat dan de indruk zou worden gewekt, dat het bondgenootschap de binnenlandse politiek van Erdogan steunt.

Die Welt schrijft op gezag van hoge figuren bij de NAVO dat Duitsland is gesteund door Frankrijk, Nederland en Denemarken. Als blijkt dat de NAVO de uitnodiging van Erdogan op aandringen van Duitsland heeft afgeslagen, kan dit de toch al beroerde betrekkingen tussen Berlijn en Ankara nog verder beschadigen. Ook de relatie tussen Den Haag en Ankara staat onder druk.

De NAVO moet eind juni een besluit over de kwestie nemen. Volgens Die Welt zal de NAVO-top 2018 waarschijnlijk in Brussel zijn.

31-05-2017 © ANP / Demet TV