Inflatie eurozone loopt terug

De inflatie in de eurozone is in mei uitgekomen op 1,4 procent op jaarbasis, tegen 1,9 procent in april. Dat blijkt woensdag uit een raming van Europees statistiekbureau Eurostat.

De lagere inflatie is voor een groot deel te danken aan de gedaalde prijzen van autobrandstof. Die stegen een maand eerder nog met 7,6 procent, maar in mei naar schatting slechts met 4,6 procent. De prijzen van voedsel, alcohol en tabak bleven gelijk.

Door de daling is de geldontwaarding wat verder verwijderd geraakt van het niveau waar de Europese Centrale Bank (ECB) met zijn monetaire beleid op aanstuurt. Doel is de inflatie iets onder de 2 procent te houden. Economen rekenden voor mei van tevoren gemiddeld op een inflatie van 1,5 procent.

Kerninflatie

De ECB kijkt ook met name naar de kerninflatie, waarbij sterk schommelende prijzen van zaken als energie en voeding buiten beschouwing wordt gelaten. Dat cijfer zakte van 1,2 procent in april naar 0,9 procent in mei.

Volgens economen van ING zullen de energieprijzen ook de komende maanden een drukkend effect hebben op de inflatie. Daardoor ligt een terugkeer richting het niveau van 2 procent minder voor de hand dan een verdere daling.

31-05-2017 © ANP / Demet TV