Ouderen met een AOW die bij hun kind inwonen worden in de toekomst niet gekort op hun uitkering. De omstreden kostendelersnorm is van de baan. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota, die donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ministers Jeroen Dijsselbloem van Financiën en Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zijn blij dat de impopulaire maatregel in de prullenbak eindigt.

Op het plan was veel kritiek. In plaats van 70 procent van het minimumloon zouden AOW’ers die hun hele leven premie hebben betaald nog maar 50 procent krijgen als ze bij een van hun kinderen wonen en door hem of haar worden verzorgd. De maatregel zou in 2019 ingaan.

,,Er is gewoon te weinig steun voor, in beide Kamers”, aldus Dijsselbloem. ,,Voor het einde van een kabinetsperiode moet je zaken netjes achterlaten. Ik ben blij dat we er nu een streep doorzetten. En dat kan ook, omdat er ruimte voor is.” ,,Ik ben heel blij dat van uitstel nu afstel komt”, laat Klijnsma op haar beurt weten.

ANBO

Ook Ouderenbond ANBO toont zich tevreden. ,,Al vanaf de eerste contouren van dit plan heeft ANBO bepleit dat de kostendelersnorm haaks staat op de gedachte van de zelfredzaamheid die ditzelfde kabinet heeft geïntroduceerd”, aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan. ,,Het kan dan niet zo zijn dat iemand die eigen regie neemt en vanuit een mantelzorgbehoefte gaat samenwonen, daarvoor een lagere AOW gepresenteerd krijgt.”

De kostendelersnorm werd eerder al uitgesteld, maar is nu dus definitief van de baan. Voor de 214 miljoen euro die de maatregel zou hebben opgeleverd is elders op de begroting dekking gevonden.

01-06-2017 © ANP / Demet TV