‘Plan Schultz minder verkeersdoden niet haalbaar’

De plannen van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen zijn niet haalbaar. Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na onderzoek.

In april bleek het aantal verkeersdoden voor het eerst in tien jaar weer licht gestegen. Schultz kondigde daarop een plan aan waarmee het aantal verkeersdoden in 2020 teruggebracht moet worden tot vijfhonderd en het aantal gewonden tot 10.600. Volgens haar zou dat kunnen door het veiliger aanleggen van wegen en fietspaden, fietslichtcampagnes en verkeerscursussen voor ouderen.

Volgens de SWOV blijkt uit onderzoek echter dat de streefaantallen van de minister te ambitieus zijn op basis van de maatregelen die zij voorstelt. Het aantal verkeersdoden in 2020 zou volgens berekeningen van SWOV op zo’n honderd meer uitkomen. De stichting stelt daarom dat er extra maatregelen nodig zijn, zoals strengere alcoholcontroles en een strengere aanpak van snelheidsovertredingen.

Vorig jaar kwamen 661 mensen om in het verkeer, het jaar ervoor waren dat er nog 640. Met name het aantal verongelukte fietsers onder 65-plussers nam toe.

28 september 2012, 09:19
© Demet TV