Meer gegevens vliegtuigpassagier naar marechaussee

De marechaussee krijgt binnenkort meer informatie over vliegtuigpassagiers die op Nederland vliegen. Behalve basisgegevens uit het paspoort, wordt straks ook de reisroute gedeeld. Dat besluit de ministerraad vrijdag, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) hoopt dat mensenhandel zo beter kan worden aangepakt. De maatregel geldt alleen voor vluchten uit risicolanden. Vluchten uit 24 landen, waaronder Brazilië, China, Rusland, Turkije en Zuid-Afrika, worden gerichter gecontroleerd.

De marechaussee krijgt zicht op de reisroute van passagiers maar ook op een aantal andere gegevens uit het paspoort zoals geslacht, land van aangifte en de vervaldatum. Nu zijn alleen naam, geboortedatum en nationaliteit bekend bij de marechaussee.

De gegevens worden niet eindeloos bewaard. Als de gegevens niet meer nodig zijn, wordt alles binnen een dag vernietigd.

28 september 2012, 07:22
© Demet TV