Levenslang voor brein achter Silk Road

De oprichter en beheerder van de geheime onlinemarktplaats Silk Road moet voor de rest van zijn leven de gevangenis in. Ross Wiliam Ulbricht, alias Dread Pirate Roberts, heeft zijn hoger beroep tegen de straf verloren. De Amerikaan was in februari 2015 veroordeeld voor onder meer drugshandel, witwassen en hacken.

Silk Road werd in oktober 2013 offline gehaald door de Amerikaanse overheid. Er stonden toen ongeveer 14.000 advertenties voor onder meer LSD, cyanide, metamfetamine, cocaïne, heroïne, paddo’s en wiet op. Volgens justitie heeft de marktplaats ongeveer 183 miljoen dollar opgeleverd, omgerekend circa 163 miljoen euro.

Ulbricht vond de levenslange celstraf te zwaar. De rechters hadden daar begrip voor, maar zeiden dat ze het moeten doen met de wetten die er zijn. ”Het is goed mogelijk dat we dit beleid in de toekomst zullen zien als tragische vergissing. Maar de democratisch gekozen vertegenwoordigers van het volk hebben gekozen voor een beleid van verbieden en zware straffen.”

In de Verenigde Staten betekent levenslang in de praktijk meestal echt levenslang. Ulbricht heeft weinig kans op vervroegde vrijlating.

Ulbricht zou ook opdracht hebben gegeven om vijf of zes mensen te vermoorden, hoewel de liquidaties waarschijnlijk niet zijn uitgevoerd. Daarvoor was hij nu niet aangeklaagd. Het proces over één van die moordplannen loopt nog.

01-06-2017 © ANP / Demet TV