Turkse schip met humanitaire goederen onderweg naar Somalië

Turkije heeft zondag een schip met 13.000 ton voedsel en andere humanitaire hulp aan boord richting Somalië gestuurd. Het schip is zondagmiddag vertrokken vanaf de Tasucu-haven in zuid-Mersin.

De Turkse vicepremier Veyis Kaynak die een toespraak hield tijdens de ceremonie onderstreepte dat Turkije het land niet alleen met humanitaire hulp helpt. “Hopelijk beginnen we snel met ontwikkelingsprojecten,” liet de vicepremier weten en voegde daaraan toe dat Turkije een militaire opleidingsfaciliteit in de Somalische hoofdstad Mogadishu bouwt. “Daar wordt beveiligingspersoneel getraind dat zal strijden tegen terreur”.

Het schip met de hulpgoederen dat zondag is vertrokken naar Somalië is opgesteld in samenwerking met de Turkse Rode Halve Maan, het Turkse Samenwerkings- en Coördinatieagentschap (TIKA) en het Turkse Ramp- en Emergency Management Presidency (AFAD).

Somalië is een van de Afrikaanse landen waar hongersnood heerst als gevolg van extreme droogte. 11 van de 18 Afrikaanse regio’s zijn getroffen door de droogte dat leidt tot gebrek aan schoon water. Mede hierdoor heeft cholera er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dit jaar meer dan 600 mensenlevens geëist. Volgens de VN zijn sinds 2016 minstens 615 duizend mensen verplaats en zijn 40 duizend kinderen gestopt met hun school.

Het is niet de eerste keer dat Turkije een schip met humanitaire hulpgoederen naar Somalië stuurt. Twee maanden geleden stuurde Turkije een konvooi met 30 miljoen dollar aan hulpgoederen.

05-06-2017 © Demet TV