Turkije doet geen stap terug: Duitsland radeloos en haalt leger uit Incirlik

Duitsland gaat zijn militairen terughalen uit Turkije nu een laatste poging is mislukt om het geschil met de regering in Ankara op te lossen rond een bezoekverbod voor Duitse parlementariërs aan de luchtmachtbasis Incirlik. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel maandag in Ankara gezegd na overleg met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu.

Turkije wil niet dat Duitse parlementariërs een bezoek brengen aan de 250 manschappen die in Incirlik zijn gelegerd om te helpen bij de strijd tegen IS. Volgens Turkije staat Duitsland achter alles wat tegen Turkije is. Zo helpt Duitsland leden van de terreurgroep PKK en verleent Duitsland asiel aan officieren die lid zijn van de verboden Gülenbeweging die verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep in Turkije.

De Turkse minister Çavusoglu van Buitenlandse Zaken had eerder al aangekondigd het niet toe te staan dat andere landen zo omgaan met Turkije. Het lijkt er dan ook op dat Turkije met het bezoekverbod voor Duitste parlementariërs aan Duitse militairen in Turkije, Duitsland straft voor het verlenen van steun aan terreurorganisatie PKK. 

05-06-2017 © ANP / Demet TV