Mensen krijgen muizenparasiet tegen malaria

Een proef met een parasiet die voorkomt bij een muis, moet helpen een nieuw malariavaccin voor mensen te vinden. Het Radboudumc in Nijmegen gaat het met het Erasmus MC en het Havenziekenhuis in Rotterdam uitproberen.

De eerste drie vrijwilligers krijgen dinsdag een genetisch aangepast knaagdiermalaria als vaccin toegediend. Aan de malariaparasiet is een specifiek gen toegevoegd dat bescherming tegen malaria bij de mens moet opwekken. Een aldus geproduceerde eiwit moet bij de mens soelaas bieden.

De muizenmalariaparasiet (Plasmodium berghei) leidt bij de mens niet tot ziekte.

Naar schatting van genoemde ziekenhuizen overleed in 2015 een half miljoen mensen aan malaria, van wie een groot deel jonge Afrikaanse kinderen.

06-06-2017 © ANP / Demet TV