‘Formatie duurt nog wel even’

PvdA en VVD worden het niet op korte termijn eens over een coalitieakkoord. Dat zei VVD-leider Mark Rutte maandag tijdens de presentatie van het deelakkoord dat beide partijen hebben gesloten over de begroting van volgend jaar.

Berichten dat de onderhandelingen nog maar een à twee weken zouden duren, wuifde Rutte weg als ‘niet realistisch’. Over hoe lang beide partijen dan wel nodig denken te hebben, deed hij geen uitspraken. Dat valt onder de afgesproken radiostilte. Wel proberen de beide partijen ‘grote stappen’ te zetten en elkaar zaken te gunnen.

Zo is het voor de VVD van belang dat het begrotingstekort volgend jaar op 2,7 procent gehandhaafd blijft. Samsom was vooral blij met de sociale maatregelen die nu worden getroffen, bijvoorbeeld rond de verhoging van de AOW-leeftijd en het schrappen van het ‘liggeld’ in ziekenhuizen.

Dat de partijen nu een deelakkoord hebben gesloten, is geen garantie dat zij ook een regeerakkoord sluiten, zei Samsom. Het biedt wel ‘extra vertrouwen, maar geen garanties’. “Er is pas een akkoord als er een akkoord is”, zei Rutte daarover.

Niettemin vinden beide partijen dat de gesprekken aan de onderhandelingstafel ‘plezierig’ verlopen, zei Rutte. Tegelijkertijd moeten de onderhandelingen geen dag langer duren dan nodig is. Samsom wilde, gevraagd naar de sfeer aan tafel, slechts kwijt dat Rutte veel snoep eet.

01 oktober 2012, 16:12
© Demet TV