Hof: extra opname asielzoekers niet verplicht

Nederland is niet verplicht om meer asielzoekers op te nemen uit opvangkampen in Italië en Griekenland. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag beslist in een zaak die was aangespannen door de stichting We Gaan Ze Halen. Met de uitspraak bevestigt het hof een eerdere afwijzing van de rechtbank.

In een kort geding tegen de staat eiste de stichting, een burgerinitiatief, dat Nederland duizenden extra vluchtelingen moet opnemen. Het argument dat Nederland niet voldoet aan de Europees afgesproken verdeelsleutel, is nu door het gerechtshof van tafel geveegd. Volgens het hof hoeft Nederland niet vast te houden aan het absolute aantal te verdelen asielzoekers dat in 2015 werd genoemd. Die schatting was gebaseerd op de verwachte instroom in Griekenland en Italië. Deze is de afgelopen twee jaar echter flink verminderd.

20-06-2017 © ANP / Demet TV