Koningspaar staat stil bij lot migranten

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag, op hun tweede dag van het staatsbezoek aan Italië, in de Siciliaanse hoofdstad Palermo uitgebreid stilgestaan bij de stroom migranten waar het eiland mee te maken heeft. Het koningspaar sprak onder meer met hulpverleners en migranten over hun soms schrijnende ervaringen. De koninklijke aandacht voor het vluchtelingenprobleem komt op een moment dat deze kwestie zowel in Nederland als in de EU politiek erg gevoelig ligt.

De koning en koningin hadden in de ochtend een ontmoeting met burgemeester Leoluca Orlando van Palermo. Samen bezochten zij het cultuurcentrum MoltiVolti, waar onder anderen werd gesproken met hulpverleners, kustwacht, vrijwilligers en migranten over de problemen waarvoor met name Palermo staat bij de opvang van de duizenden die de oversteek over de Middellandse Zee wagen en overleven. Daarbij waren schrijnende verhalen, onder meer van Nigeriaanse meisjes die met de belofte van werk en een goede toekomst naar Europa zijn gelokt, om in werkelijkheid geronseld te zijn voor prostitutie.

Ook de samenwerking tussen Nederland en Italië op het gebied van justitie en politie bij de bestrijding van mensensmokkel en criminaliteit kwam aan de orde. Dat laatste gesprek op het hoofdbureau van politie vond vanwege de gevoelige informatie die werd gedeeld, achter gesloten deuren plaats.

Publieksmoment

Het ochtendprogramma werd afgesloten met het eerste publieksmoment van het staatsbezoek aan Italië. Het koningspaar verraste de Palermianen door quasi-spontaan een korte wandeling te maken over de Mercato del Capo. Daar waren ondanks de overvloed aan beveiligers – niet alleen voor het bezoek maar ook voor de eigen autoriteiten – toch gesprekjes met marktlieden mogelijk, en ook kon van verschillende Siciliaanse specialiteiten worden geproefd.

Vanuit Palermo keerde Willem-Alexander en Máxima terug naar Rome, voor de zogenoemde contraprestatie. Dat is het culturele cadeau in de vorm van een concert van violiste Janine Jansen dat ze in het Palazzo Colonna aanbieden aan de Italiaanse president Mattarella als dank voor zijn gastvrijheid bij het staatsbezoek.

21-06-2017 © ANP / Demet TV