EU-top draait om ‘bescherming’ Europeanen

Europeanen moeten het gevoel krijgen dat ze worden beschermd tegen terreurdreigingen, illegale migratie en ongecontroleerde globalisering. De EU-regeringsleiders moeten daarom bewijzen dat ze in staat zijn de ,,controle over gebeurtenissen’’ te herpakken.

EU-president Donald Tusk schrijft dat woensdag in zijn uitnodigingsbrief aan de leiders, die donderdag en vrijdag in Brussel bijeenkomen. ,,We zijn getuige van de terugkeer van de EU als oplossing, en niet als probleem’’, aldus Tusk. Maar dat is volgens hem zeker geen reden om zelfvoldaan te zijn.

Op het gebied van veiligheid is het nu tijd dat sneller wordt opgetreden tegen terroristische propaganda, aldus de Pool. Internetbedrijven als Facebook en Google moeten software ontwikkelen die terreur- en haatboodschappen automatisch opsporen en verwijderen.

Defensiesamenwerking

Verder moet bij de nauwere defensiesamenwerking geen enkele lidstaat worden uitgesloten, zodat Europa niet met verschillende snelheden, maar met de ,,juiste’’ snelheid vooruitgaat.

Tusk pleit ervoor meer geld te steken in de Libische marine en kustwacht, volgens hem bondgenoten in de strijd tegen mensensmokkel naar Italië. Sommige lidstaten aarzelen te veel om hier meer vaart achter te zetten, vindt hij.

Wat betreft globalisering is het zaak Europa te beschermen tegen ,,oneerlijke handelspraktijken’’. Het inperken van vrije handel ligt echter gevoelig bij bepaalde landen, waaronder Nederland.

Tijdens het diner serveert Tusk onderwerpen als Oekraïne, het klimaatakkoord en de presidenten Trump en Erdogan. Van de Britse premier Theresa May wordt verwacht dat zij meer inzicht geeft in de Britse wensen rondom het vertrek uit de EU.

Brexit

Na het eten gaan de leiders verder zonder May, om te praten over de brexitonderhandelingen en de toekomst van de EU. Hoewel de lidstaten volgens Tusk eensgezind zijn gebleven, sluimeren er allerlei conflicten onder de oppervlakte. Zo is er onenigheid over het Europese asielbeleid en de verhuizing van EU-agentschappen uit Londen naar andere lidstaten.

De leiders worden in ieder geval geacht het eens te worden over de procedure waarmee over die verhuizing wordt besloten. Dat kan best eens laat worden. De volgende ochtend staan onderwerpen als de economie, handel en migratie op het programma. Rond de lunch zou de top afgerond moeten zijn, na een rondje over de digitale toekomst van Europa.

21-06-2017 © ANP / Demet TV