Te weinig steun voor beperkten bij stemmen

Stemmers met een visuele beperking en mensen met een verstandelijke beperking krijgen te weinig hulp in het stemhokje. Ze hebben grote moeite met het lezen en invullen van het stembiljet en het lezen van praktische informatie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens. In totaal 40 procent had problemen in het stemlokaal tijdens de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Het College roept de overheid, gemeenten en politieke partijen op om de toegankelijkheid van de verkiezingen te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door het stembiljet te vereenvoudigen en informatie over de verkiezingen in begrijpelijke taal beschikbaar te maken.

Met name voor mensen met een visuele beperking is het belangrijk om alternatieve mogelijkheden te onderzoeken om te stemmen, zoals per post of met een stemcomputer.

26-06-2017 © ANP / Demet TV