Categories Nieuws Artikelen

Staat aansprakelijk voor dood 300 moslims

De Nederlandse staat is aansprakelijk voor de dood van 350 moslimmannen in Srebrenica maar slechts deels voor de geleden schade van de nabestaanden. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Het gaat om de dood van de mannen die als laatste op de VN-compound zaten, op 13 juli 1995. Het Nederlandse Dutchbat handelde onrechtmatig door te blijven meewerken aan hun evacuatie, aldus het hof. Dutchbat kon op dat moment weten of hád moeten weten, vindt het hof, dat de moslimmannen een reële kans hadden op een onmenselijke behandeling of executie.

Tegelijk weet het hof niet zeker of de Bosnische Serviërs hen niet alsnog zouden hebben vermoord als ze de mannen later op de VN-basis hadden ontdekt. Daarom krijgen de nabestaanden van deze groep mannen niet hun volledige schade maar alleen 30 procent van de geleden schade vergoed.

Moeders

Daarmee laat het hof een eerdere uitspraak van de rechtbank in 2014 deels in stand. Die meende eveneens dat Nederland aansprakelijk was voor de groep mannen die als laatste op de kleine VN-basis waren. De Staat was daartegen in beroep gegaan.

De zogenoemde Moeders van Srebrenica waren ook in beroep gegaan. Ze wilden dat de Staat aansprakelijk zou worden gesteld voor de dood van alle zevenduizend mannen die zijn omgebracht door de Bosnische Serviërs. Maar daar ging het hof niet in mee.

27-06-2017 © ANP / Demet TV