Rotterdamse wethouder weg na frauderapport

Leefbaar-wethouder Ronald Schneider van de gemeente Rotterdam is met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij zou zich donderdag in de gemeenteraad verantwoorden inzake het rapport over de fraude rond het voormalige poppodium Waterfront aan de Boompjeskade.

In een verklaring zegt de wethouder dat hij zich graag tegenover de raad zou hebben verdedigd, maar hij vindt dat door de ontstane politieke situatie – de coalitie is de meerderheid in de gemeenteraad kwijt – nu een onmogelijk opgave. ,,Daarom leg ik mijn functie als wethouder neer’’, aldus Schneider woensdagavond.

,,Het eindrapport enquêtecommissie Boompjeskade geeft een zorgvuldige analyse van de factoren die hebben bijgedragen aan het feit dat de fraude zo lang onopgemerkt is gebleven. Het rapport laat ook zien dat door het college de juiste bestuurlijke en juridische stappen zijn gezet. Als wethouder sta ik voor dat gevoerde beleid.’’

Schneider heeft woensdagavond de fractievoorzitters van de verschillende partijen van zijn besluit op de hoogte gebracht.

Schneider was onder meer verantwoordelijk voor de portefeuille vastgoed. Door de gemeentelijke enquêtecommissie werd hem verweten ,,geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie” te hebben gehad. Zijn aanblijven als wethouder hing af van voldoende steun in de gemeenteraad. Enkele partijen hadden zich al van hem afgekeerd. Maar nu maandag een Leefbaar-raadslid bekendmaakte over te stappen naar de lokale partij Nida, verloor de coalitie de meerderheid.

29-06-2017 © ANP / Demet TV