Regels vrijlating buitenlanders aangescherpt

De regelgeving voor vervroegde vrijlating van buitenlanders uit Nederlandse gevangenissen wordt per 1 januari aangescherpt. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer.

In mei leidde de vervroegde vrijlating van een Pool die in 2013 een tweejarig meisje en haar grootouders had doodgereden tot ophef. Hij maakte gebruik van de regeling waardoor buitenlandse gedetineerden eerder uit de cel mogen, maar dan niet meer mogen terugkeren naar Nederland.

Dijkhoff was het niet eens met de vrijlating en kondigde destijds in de Kamer al aan de regelgeving aan te passen. Hij gaat duidelijker aangegeven wanneer strafonderbreking niet aan de orde is. Daarbij zal onder meer worden gekeken naar de ernst van het misdrijf en de mate waarin de samenleving is geschokt door het delict.

04-07-2017 © ANP / Demet TV