PvdA’ers weigeren verplichte afdracht

Drie PvdA’ers worden mogelijk uit de partij gezet omdat ze weigeren een deel van hun salaris af te dragen aan de partij. Dat meldt een woordvoerder van het partijbureau.

Onder anderen burgemeester van Heemstede Marianne Heeremans geeft geen gehoor aan de verplichte afdracht van drie procent van haar jaarsalaris. Zij vindt dat de afdracht aan de partij niet verenigbaar is met haar positie als burgemeester die boven de partijen staat, zo laat ze in een brief aan de gemeenteraad weten. Haar contributie betaalt ze wel. Twee andere lokale politici weigeren ook geld af te staan aan de PvdA.

De Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders lag ook dwars, maar is overstag gegaan. De partij hoopt dat de drie andere politici zich ook neerleggen bij de regel. Raadsleden van de PvdA zijn verplicht om tweeënhalf procent af te dragen, burgemeesters drie procent. Met het geld worden onder meer cursussen voor aankomende politici bekostigd.

Verplichte afdracht is niet ongewoon bij politieke partijen. Het salaris van Kamerleden van de SP wordt eerst geheel in de partijpot gestort, waarna de partij ze een modaal salaris betaalt. Ambtsdragers namens de VVD moeten lid worden van een ‘bestuurdersvereniging’, waarvan het lidmaatschap 107 euro per jaar kost.

09 december 2011, 14:09

(© Novum)