Leers blijft bij strengere gezinsmigratie

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) blijft erbij dat het niet mogelijk is om de scherpere regels voor gezinsmigratie gedurende de formatie op te schorten. Dat schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman reageert op de motie die de Kamer vorige week heeft aangenomen tijdens het spoeddebat over de kwestie. Daarin wordt de minister gevraagd om de nieuwe regelgeving op te schorten zolang er geen kabinet is. Leers zei toen al dat dit technisch gezien niet mogelijk is, maar dat hij de motie eerst in het kabinet wil bespreken voordat hij met een reactie komt.

In zijn brief wijst Leers erop dat de nieuwe regels per 1 oktober onherroepelijk in werking zijn getreden. Het is daarom niet mogelijk om de regels op te schorten. “Het kabinet kan dan ook niet anders dan vaststellen dat deze motie niet uitvoerbaar is.”

Het is wel mogelijk dat de regels opnieuw worden aangepast, maar dan moet eerst duidelijk zijn op welke manier een nieuw kabinet de maatregelen wil wijzigen of terugdraaien. “Die duidelijkheid is er thans nog niet”, schrijft hij. Gelet op de demissionaire status van het kabinet ligt het verder niet voor de hand dat dit kabinet een initiatief voor een wijziging neemt, aldus Leers.

De procedure om de regels te veranderen vergt daarnaast tijd. Mocht een nieuw kabinet besluiten om per 1 januari 2013 het beleid weer te wijzigen, dan moet de inhoud daarvan uiterlijk op 1 november bekend zijn, omdat dan de systemen van de immigratiedienst IND nog tijdig kunnen worden aangepast.

02 oktober 2012, 10:25
©Demet TV