Halfaap ontsnapt uit Artis

Een rode vari, een halfaap uit Madagascar, is enige tijd ontsnapt geweest uit Artis. Het dier werd dinsdagochtend rond 06.00 gesignaleerd in een parkeergarage onder het Waterlooplein, waar zijn toegesnelde verzorger Dennis de Haan hem kon vangen.

Waarom de rode vari, die in een open verblijf zit, er vandoor ging, is volgens De Haan nog de vraag. Mogelijk is hij ergens van geschrokken. ,,Het is heel vreemd dat hij eruit is gegaan, we hadden dit ook niet verwacht.” Volgens de verzorger zijn het sociale dieren die normaal niet ver van de groep wijken. ,,Ze gaan vaak niet verder dan een boom, van waaruit ze naar de anderen kunnen kijken.”

Het is niet duidelijk hoe laat het dier is ontsnapt, maar hij was maandag nog gewoon in de Amsterdamse dierentuin, weet De Haan. ,,Het gaat goed met hem, we hebben hem nagekeken. Misschien is hij een beetje geschrokken.”

Op de website van de lokale zender AT5 is een filmpje te zien van een taxichauffeur die de halfaap spotte op de Wibautstraat.

In Artis wonen elf rode vari’s. De ontsnapping van dit zesjarige mannetje is vooralsnog geen aanleiding het verblijf aan te passen.

04-07-2017 © ANP / Demet TV