Asscher walgt van rol afkomst sollicitant

Het is ,,walgelijk” dat een veroordeelde geweldpleger van Nederlandse afkomst meer kans maakt bij een sollicitatie dan sollicitanten zonder strafblad maar met een migratieachtergrond. ,,Discriminatie bij sollicitaties is volstrekt onacceptabel”, vindt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uit een woensdag verschenen onderzoek van drie universiteiten en een criminologisch studiecentrum blijkt dat werkgevers liever een delinquent uitnodigen dan een sollicitant van buitenlandse komaf. De onderzoekers namen de proef op de som en verstuurden honderden gefingeerde sollicitatiebrieven. Een sollicitant met een geweldsmisdrijf op zijn kerfstok maakte ruim drie keer zoveel kans op een uitnodiging als een allochtone rivaal.

,,Zo ontneem je sollicitanten niet alleen een eerlijke kans op een baan, maar loop je als werkgever ook het risico om talent mis te lopen”, stelt Asscher. ,,Goede werkgevers doen dat niet. Die geven niet alleen Arie, maar ook Ali een eerlijke kans.”

06-07-2017 © ANP / Demet TV