Zeker 480 criminele vreemdelingen hebben dit jaar Nederland verlaten. Het gaat om een aandeel van 78 procent. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt donderdag berichtgeving hierover van het AD.

De criminelen vertrokken tijdens of meteen na hun gevangenisstraf onder toezicht van de overheid. Sommigen gingen zelfstandig en anderen gedwongen. In de cijfers uit de maanden januari tot en met mei zitten ook vreemdelingen die op eigen gelegenheid zijn vertrokken. Onder de vertrekkers waren tientallen Albanezen, Surinamers, Algerijnen en Marokkanen.

De cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar. In 2016 vertrokken 1070 veroordeelde, criminele vreemdelingen en was het percentage vertrekkers ook 78 procent.

Reispapieren

Tot en met mei zijn dit jaar in totaal bijna 9400 mensen vertrokken die niet meer mochten blijven: zo’n 41 procent. Het gaat om afgewezen asielzoekers, maar ook om illegalen en mensen van wie de verblijfsvergunning niet meer geldig was.

De categorie criminele vreemdelingen heeft vaker geldige reispapieren. Daardoor lukt het vaker om hen te laten vertrekken dan bij anderen. Die hebben geregeld – al dan niet met opzet – geen paspoort meer.

06-07-2017 © ANP / Demet TV