Standbeeld Alijev wekt verbazing in Mexico-stad

MEXICO-STAD – Een standbeeld van wijlen de Azerbeidzjaanse president Geidar Alijev heeft in Mexico voor opgetrokken wenkbrauwen gezorgd en protest uitgelokt. Het bronzen beeld, van Alijev die in een stoel voor een in marmer uitgevoerde kaart van Azerbeidzjan zit, staat sinds eind augustus in een parkje aan een chique boulevard in Mexico-stad, niet ver van standbeelden van Mahatma Gandhi, Abraham Lincoln en Mexicaanse nationale helden. Op een plaquette heet Alijev ‘een schitterend voorbeeld van oneindige toewijding aan het moederland, trouw aan de universele idealen van wereldvrede’.

“Het is totaal misplaatst”, zegt Miguel Mendoza, een 18-jarige scholier. “Waarom hebben ze geen monument opgericht voor iemand die iets goeds heeft gedaan?” Alijev was ten tijde van de Sovjetunie partijleider in Azerbeidzjan en regeerde het land van 1993 tot kort voor zijn overlijden in 2003 als president met ijzeren hand. Een stuk of twaalf mensen demonstreerden vorige week bij het standbeeld. Ze hielden spandoeken omhoog met de tekst ‘Weg met de dictator’. “Wie is de volgende?”, zei een van de demonstranten, de schrijver Homero Aridjis. “Hitler? Stalin?”

De waarschijnlijke reden van het eerbetoon aan Alijev is nogal prozaïsch: Azerbeidzjan heeft de renovatie van het park waar het standbeeld staat grotendeels betaald. In een ander park dat met Azerbeidzjaans geld is opgeknapt staat een standbeeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van een slachtpartij die ten tijde van het conflict om Nagorno-Karabach werd aangericht in een Azerbeidzjaans dorp.

De meeste mensen lijken zich trouwens niet druk te maken om het standbeeld van Alijev. Brenda Torres, een 33-jarige architecte, zit op een van de vier bankjes die bij het beeld zijn geplaatst. “De mensen die hier komen vinden het mooi, maar ze hebben geen idee wie hij is”, zegt ze.

02 oktober 2012, 13:05
© Demet TV