Vijftien aanhoudingen woninginbraken Den Haag

n Spoorwijk en in de directe omgeving hield een speciaal politieteam, na langdurig rechercheonderzoek naar woninginbraken en witwassen, dinsdag 2 oktober vijftien verdachten aan. De inbraken waar de aangehouden personen van worden verdacht, werden in het hele land gepleegd. Ook werden in elf woningen zoekingen gedaan. Hierbij nam de politie acht voertuigen, één scooter, scherpe patronen, een vuurwapen, boksbeugels, een ploertendoder, tientallen dure horloges, dure merkkleding en grote hoeveelheden contant geld in beslag. Met de aanhoudingen heeft de politie Haaglanden en Openbaar Ministerie een slag geslagen in de aanpak van criminele (jeugd)groepen in het verzorgingsgebied van Bureau Laak.

Onderzoek
De politie kwam de verdachten, waarvan zes vrouwen van 26 tot 61 jaar oud en 9 mannen in de leeftijd van 20 tot en met 40 jaar, op het spoor na een inbraak elders in het land. De verdachten van deze inbraak bleken uit Spoorwijk afkomstig te zijn. Uit het daarop volgende uitgebreide recherche-onderzoek bleek, dat deze groep personen van meerdere inbraken in het hele land verdacht worden.

Aanpak Spoorwijk
Bestuur, Openbaar Ministerie en politie startte eind vorig jaar met een hernieuwde aanpak in Spoorwijk met als doel: bijdragen aan een ‘veilig Spoorwijk om in te wonen én in te werken’. Dit gebeurt met een gebiedsgerichte aanpak die zich onder meer kenmerkt door grootschalige acties in gebieden en op locaties waar criminaliteit en onveiligheid zich concentreert. Zo hielden agenten tijdens een actie gericht op het tegengaan van drugshandel en overlast in juli vijf verdachten aan.

Ook werden meerdere handhavingsacties uitgevoerd. In samenwerking met de HTM werden openbaar vervoersacties gehouden om overlast tegen te gaan en vonden samen met bureau Verkeer van politie Haaglanden verkeerscontroles plaats.

Burgemeester Jozias van Aartsen
Politie Haaglanden werkt bij deze aanpak nauw samen met de gemeente Den Haag, het Openbaar Ministerie en de reclassering. “De aanhoudingen van vorige week in de Schilderswijk en nu in Spoorwijk tonen aan dat OM, politie en gemeente alles uit de kast halen om crimineel gedrag en de daarmee gepaard gaande overlast te stoppen. Dit is dé topprioriteit in het veiligheidsbeleid van de stad Den Haag, vastgelegd in het door de gemeenteraad aanvaarde veiligheidsplan”, aldus burgemeester Van Aartsen.

Aanpak Criminele (Jeugd)groepen
Behalve de strafrechtelijke aanpak zet politie Haaglanden zich samen met andere instanties – waaronder de gemeente Den Haag en de Reclassering – ook in om te voorkomen dat jongeren uit de buurt zich bij de criminele (jeugd)groep aansluiten. Zij richten zich onder meer op jongere gezinsleden van groepsleden. Ook criminele jongeren kunnen behalve op een harde strafrechtelijke aanpak rekenen op zorg. Op die manier moet worden voorkomen dat zij in herhaling vallen.

Buurtbewoners
Door zichtbaar in de wijk aanwezig te zijn en alert op te treden bij overlastmeldingen probeert de politie niet alleen het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten, maar ook de aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid. Sommige mensen durven, uit angst voor criminelen, informatie niet met de politie te delen. Door dat wél te doen, krijgt de politie beter zicht op de hotshots en hun activiteiten en kan zij effectiever optreden.
Kort na de actie worden buurtbewoners door middel van een brief geïnformeerd over de politie-inzet in hun omgeving.

Misdaad loont niet
De persoonsgebonden aanpak maakt het voor criminelen duidelijk dat misdaad niet loont. Politie slaat met partners de handen ineen om te kijken welke maatregelen voor welke personen effectief zijn. In het geval van de “hotshots” uit het verzorgingsgebied van Bureau Laak kan dit het ontnemen van hun statussymbolen zijn. Maar ook het ontnemen van uitkeringen of personen samen met partners uit hun woning krijgen, behoren tot de mogelijkheden. Welke maatregel ook genomen wordt, misdaad mag niet lonen.

© Demet TV