Verkeerd medicijngebruik kost wereldwijd miljarden

Onverantwoord gebruik van medicijnen leidt wereldwijd tot een verspilling van ongeveer 387 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in opdracht van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), meldt een woordvoerder van de minister dinsdag.

De verspilling komt doordat artsen medicijnen niet altijd juist voorschrijven en patiënten niet altijd de juiste dosis tot zich nemen. De helft van alle patiënten blijkt medicatie niet correct te gebruiken. Dat heeft niet alleen negatieve consequenties voor patiënten, maar ook gezondheidssystemen worden zo benadeeld, concluderen de onderzoekers.

Schippers liet het onderzoek uitvoeren voor een farmaciecongres dat woensdag in Amsterdam plaatsvindt. Daar komen internationale ministers bijeen om te spreken over verantwoord medicijngebruik en het tegengaan van verspilling in de gezondheidszorg.

02 oktober 2012, 15:22
©novum