Helft artsen wil maximale prijs dure behandeling

De helft van de Nederlandse artsen wil dat de politiek een maximale prijs bepaalt voor dure behandelingen van ernstig zieke of oude patiënten. Dat blijkt uit een enquête van de Orde van Medisch Specialisten onder zevenhonderd artsen.

Iets meer dan de helft, 52,2 procent, vindt dat de politiek een grens moet stellen. Zorg die meer kost dan een goed extra levensjaar maximaal zou mogen kosten wordt dan niet langer vergoed. Veel artsen vinden dat ze dat zelf niet mogen bepalen omdat zij altijd het beste voor de patiënt willen.

Eind juli ontstond ophef in de politiek en bij patiënten toen het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in een conceptadvies voorstelde de medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet meer te vergoeden omdat de middelen te duur zijn. Uiteindelijk besloot het CVZ dat de medicijnen toch vergoed moeten blijven worden.

Patiënten met bijvoorbeeld de ziekte van Pompe moeten zo’n veertig jaar lang behandeld worden voor een levensverlenging van twee jaar. De therapie van iets meer dan honderd patiënten kostte de Nederlandse belastingbetaler in 2010 44 miljoen euro.

02 oktober 2012, 15:58
©Demet TV