Abortusboot donderdag in Marokko

De Nederlandse abortusboot van Women on Waves komt donderdag aan in Marokko. Het schip moet rond 13.00 uur aankomen in de haven van Smir, zo laat de internationale organisatie woensdag weten. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is aanwezig om de boot te verwelkomen.

De abortusboot vaart naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. Het schip met Nederlandse vlag kan in internationale wateren de zwangerschap van Marokkaanse vrouwen afbreken, omdat dan de Nederlandse wet van kracht is.

In Marokko is abortus illegaal. Toch worden er dagelijks zo’n zes- tot achthonderd abortussen uitgevoerd. Dat gebeurt vaak onveilig waardoor vooral veel arme vrouwen sterven.

Women on Waves dreigde eerder in Nederland vervolgd te worden na aangifte van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Justitie stelde echter geen strafrechtelijk onderzoek in.

03 oktober 2012, 08:45
©novum