NS speelt in op drukke septembermaand

De NS bereidt zich voor op de drukste maand van het jaar. Nederland komt terug van vakantie en we gaan weer naar school of naar het werk. Het spoorbedrijf verwacht in september meer dan 35 miljoen reizigers te vervoeren.

Vorig jaar vestigde NS in deze maand een record, met 33,3 miljoen reizigers. Die stijging komt door de groeiende economie en de dalende werkloosheid. Door de aanschaf van treinen en slimmer onderhoud heeft NS nu tweehonderd meer rijtuigen beschikbaar dan in september vorig jaar, in totaal: 2750 rijtuigen. Die worden ingezet op drukke trajecten om treinen te verlengen.

Ondanks de maatregelen waarschuwt topman Roger van Boxtel wel voor vertraging en drukte. ,,In het drukke Nederland hoort staan in de spits erbij, net zoals de files op de weg.” Hij benadrukt dat het bedrijf voor 2,5 miljard euro in treinen investeert. Omdat het de komende jaren in de spits nóg drukker wordt, en alleen het regelen van extra treinen niet genoeg is, pleit Van Boxtel voor meer investeringen in de infrastructuur.

Test

Vanaf 6 september test NS elke woensdag op het drukke traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven de tienminutentrein, een operatie waarmee tussen deze steden elke tien minuten een intercity rijdt. Daarmee zijn 15 procent meer reizigers te vervoeren.

De belangenvereniging voor reizigers in het openbaar vervoer, Rover, roept in een reactie het nieuwe kabinet eveneens op meer investeringen te doen in het spoor en in grootstedelijke ov-netwerken. Alleen zo kan worden voorkomen dat de groeiende mobiliteit leidt tot overvolle treinen en andere problemen in het openbaar vervoer.

Rover zegt niet verbaasd te zijn door de verwachte problemen. ,,Ieder jaar komen er in september veel klachten binnen over overvolle treinen”, zegt de reizigersvereniging. De drukke spits wordt door Rover een maatschappelijk probleem genoemd. ,,Niet alleen op het spoor is het druk, ook op de weg loopt de reiziger vast. Voor beide problemen is het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in het ov en slimme investeringen worden gedaan.”

28-08-2017 © ANP / Demet TV