Lubbers wilde Wilders ’temmen’ in Rutte I

Oud-premier Ruud Lubbers wilde in het gedoogkabinet van VVD en CDA met de PVV, waarvoor hij als informateur het pad effende, Geert Wilders ,,temmen”. Hij doet dat uit de doeken in zijn memoires, die maandag verschijnen.

De CDA-coryfee wilde zijn partijgenoot en vertrouweling Ernst Hirsch Ballin als minister van Justitie ,,bewaker van Wilders” maken. Hirsch Ballin zou een ,,vetorecht” krijgen ,,op uitlatingen van Wilders die staatsrechtelijk niet door de beugel kunnen”. VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte vond dat wel een goed idee en Wilders zelf stemde ermee in, schrijft Lubbers.

Het plan mislukte echter, omdat Hirsch Ballin uiteindelijk bedankte voor de eer. Het gedoogkabinet Rutte I kwam er wel, en Lubbers kon dat niet meer beletten omdat hij inmiddels als informateur was teruggetreden. De samenwerking met de PVV luidde vervolgens een rampjaar in, schrijft hij.

Foto door: Sebastiaan ter Burg