Turkije hervat beschietingen Syrië

Turkije heeft donderdag opnieuw artilleriebeschietingen uitgevoerd op militaire doelen in Syrië. Dat melden Turkse staatsmedia. Woensdag voerde Turkije ook dergelijke beschietingen uit nadat een Turkse grensstad eerder op de dag was getroffen door een granaat. Die werd vermoedelijk vanuit Syrië afgevuurd door Syrische militairen die tegen rebellen vechten. Vijf Turkse burgers kwamen om het leven.

Turkije zei donderdag niet de intentie te hebben Syrië de oorlog te verklaren. Het Turkse parlement is in spoedzitting bijeen om een wet te bespreken die het leger zou toestaan militaire acties in Syrië te ondernemen. Volgens een directe medewerker van premier Recep Tayyip Erdogan is de wet bedoeld om ‘Syrië een waarschuwing te geven’. Later donderdag beslist het parlement over de wet. Turkije is afkerig van unilaterale actie in Syrië en wil het liefst dat interventie wordt gesteund door de Verenigde Naties of een andere grote groep van bondgenoten.

De grootste oppositiepartij van Turkije, die tegen militaire actie is, heeft de regering er donderdag van beschuldigd Turkije een oorlog in te trekken. De Turken hebben onderhand wel genoeg van de betrokkenheid bij het Syrische conflict. Het land biedt negentigduizend Syrische vluchtelingen onderdak in kampen langs de grens. Ankara zal zich dan ook terughoudend opstellen, behalve als er de komende dagen meer Turkse slachtoffers door Syrisch vuur vallen.

Bij een demonstratie tegen een mogelijke oorlog moest de Turkse politie donderdag traangas inzetten.

De Syrische minister van informatie Omran al-Zoubi bood ‘namens de Syrische regering zijn oprechte medeleven aan de nabestaanden van de overledenen en aan het Turkse volk’ aan. Hij leek de spanningen tussen beide landen te willen verminderen, maar zei ook dat Turkije meer moet doen om zijn grenzen te controleren en moet ‘voorkomen dat militanten en terroristen de grens in het geniep oversteken’. Veel Syrische opstandelingen gebruiken Turks grondgebied als basis voor hun operaties tegen het leger van president Bashar Assad.

Op bezoek in Pakistan sprak de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zijn bezorgdheid uit over de escalatie in de regio. Lavrov zei dat Syrië Rusland heeft verzekerd dat een incident zoals dat van woensdag niet nogmaals zal plaatsvinden.

04 oktober 2012, 14:31
© Demet TV