Oorlogsbodems blokkeren haven voor abortusboot

De Nederlandse abortusboot van Women on Waves kan niet aanmeren in de haven van het Marokkaanse Smir omdat oorlogsschepen de toegang blokkeren. Dat laat oprichter van de organisatie Rebecca Gomperts vanaf de abortusboot weten. “We bedenken nu alternatieven voor onze plannen.” Meer wil ze hier nog niet over loslaten.

Door marineschepen in te zetten maken de Marokkaanse autoriteiten volgens haar meer discussie los dan wanneer ze simpelweg toestemming zouden geven om aan te meren. “En dat is juist ons doel. Dat er discussie ontstaat en dat het probleem van de onveilige abortus onder de aandacht komt.” Ze noemt de maatregelen die Marokko neemt disproportioneel.

De activiste benadrukt dat de organisatie geen illegale plannen heeft of had. “Wat we altijd doen is aanmeren, vrouwen aan boord nemen en vervolgens naar internationale wateren varen om daar op een volgens de Nederlandse wet legale wijze abortussen uitvoeren.”

De abortusboot en de bemanning lopen volgens Gomperts geen gevaar. Dat marineschepen tegen de organisatie worden ingezet, is overigens niet nieuw. “Portugal zette in 2004 twee marineschepen in om te voorkomen dat wij aanmeerden. Maar ook daar is abortus uiteindelijk gelegaliseerd.”

De Marokkaanse autoriteiten gaven woensdag al aan dat het schip de haven mogelijk niet zou kunnen bereiken. Als de organisatie er toch in slaagt aan te meren, is het de eerste keer dat Women on Waves de haven van een islamitisch land aandoet.

Op haar website heeft Women on Waves het nummer voor een hotline voor vrouwen gezet. Ook wordt uitgelegd hoe met in Marokko verkrijgbare medicijnen tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus kan worden opgewekt.

De abortusboot vaart naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal, maar toch zouden dagelijks zes- tot achthonderd zwangerschappen worden afgebroken. Dat zou vaak onveilig gebeuren, waardoor vooral armere vrouwen sterven.

04 oktober 2012, 13:05
© Demet TV