Marokko dreigt abortusboot tegen te houden

Marokko dreigt de Nederlandse abortusboot van Women on Waves tegen te houden. Het schip moet volgens de organisatie om 13.00 uur aankomen in de haven van Smir, maar de Marokkaanse autoriteiten stellen dat het schip de wet overtreedt en daarom mogelijk nooit de haven zal bereiken.

Als de organisatie erin slaagt aan te meren, is het de eerste keer dat Women on Waves de haven van een islamitisch land aandoet. De Marokkaanse minister van Onderwijs, Lahcen Daoudi, waarschuwde dat de opvarenden zich aan de wet dienen te houden.

Het schip met Nederlandse vlag kan in internationale wateren de zwangerschap van Marokkaanse vrouwen afbreken, omdat dan de Nederlandse wet van kracht is. Daoudi waarschuwde dat de autoriteiten die de wet moeten handhaven dat zullen doen met ‘alles wat met deze boot te maken heeft’.

Op haar website heeft Women on Waves al het nummer voor een hotline voor vrouwen gezet. Ook staat een uitleg hoe met in Marokko verkrijgbare medicijnen tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus kan worden opgewekt.

De abortusboot vaart naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal. Toch zouden er dagelijks zes- tot achthonderd abortussen uitgevoerd. Dat zou vaak onveilig gebeuren waardoor vooral armere vrouwen sterven. Women on Waves dreigde eerder in Nederland vervolgd te worden na aangifte van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Justitie stelde echter geen strafrechtelijk onderzoek in.

04 oktober 2012, 08:49
© Demet TV