Categories Nieuws Artikelen

‘Afgelopen vier jaar waren warmste ooit’

De afgelopen vier jaar waren de warmste sinds dat wordt gemeten. Dart zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) die daarbij verklaart dat dit een duidelijk teken is van klimaatverandering en een gevolg van record hoge concentraties broeikasgassen in de atmosfeer.

Afgelopen jaar lag de gemiddelde temperatuur ongeveer 1 graad Celsius boven het ijkpunt in de pre-industriële periode 1850-1900. Daarmee was 2018 de minst warme van de afgelopen vier jaar.

Het warmste jaar is nog steeds 2016 toen de gemiddelde temperatuur 1,2 graden boven het ijkpunt uitschoot. De WMO noemt de langere ontwikkeling belangrijker dat de afzonderlijke jaren. ,,De trend is een opwaartse”, aldus secretaris-generaal Petteri Taalas van de organisatie.