Categories Nieuws Artikelen

Ruim 850 doodgeboren kinderen alsnog te boek

De ouders van ruim 850 doodgeboren kinderen hebben dat de afgelopen vier dagen alsnog aangegeven bij de burgerlijke stand. Die mogelijkheid, waar lang naar was uitgezien, bestaat sinds zondag.

Het merendeel van de kinderen is ingeschreven op naam van beide ouders, laat de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens weten.

Het kabinet verwacht dat jaarlijks 550 ouders van een doodgeboren kind dit aangeven. Stille Levens, het kenniscentrum voor babysterfte, noemt dat een lage inschatting. Wanneer een kind levenloos ter wereld is gekomen, maakt niet uit. Ook als dat al jaren geleden is, kan het nog worden ingeschreven.

Tot nu toe was het niet mogelijk om doodgeborenen in het bevolkingsregister op te nemen, waardoor ze formeel niet bestonden. Dat leidde volgens ervaringsdeskundige en columniste Roos Schlikker, die zich jarenlang sterk maakte om dat te veranderen, tot vervelende situaties. Ouders die een kind hadden verloren, werden bij de aangifte van hun tweede kind door de ambtenaar bijvoorbeeld gefeliciteerd ,,met jullie eerste”.