Categories Nieuws Artikelen

Geen inzage gegevens illegale downloaders

Internetprovider Ziggo hoeft filmdistributeur Dutch Film Works geen inzage te geven in gegevens van illegale downloaders. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald.

De filmdistributeur wilde de adresgegevens van 377 internetters die vanuit Ziggo-IP-adressen illegaal een film hebben gedownload. Ziggo weigerde dat en de rechtbank geeft de internetprovider gelijk. Het gaat om de film The Hitman’s Bodyguard, die tussen 21 december 2017 en 2 februari 2018 meerdere keren illegaal van internet is geplukt.

De rechter stelt voorop dat het illegaal up- en/of downloaden van een film niet mag en dat het ”aannemelijk” is dat Dutch Film Works recht heeft op een schadevergoeding als is vastgesteld dat de film illegaal is gedownload. ”Toch hoeft Ziggo de gegevens niet af te staan, omdat er ook een belangenafweging moet worden gemaakt, die in dit geval niet in het voordeel van Dutch Film Works uitvalt”, oordeelt de rechter. Het is bijvoorbeeld niet zeker dat de IP-adreshouder ook degene is die de film heeft gedownload.